Wednesday, December 26, 2012

Mana nak pergi lepas ni?

Dah hujung sem rupanye, cepat sangat masa berlalu,
dah 3 tahun kat UiTM Shah ALam ni, 3 tahun kat UiTM jengka, so total dah 6 tahun jadi student kelahiran UiTM.

Sedih nak tinggalkan Uitm,
Sebelum ni tak sedih sebab I planned nak persue master here but after advised by lecturers, my course does not require me to persue master as master in Material Science is not really needed in industry unless I nak jadi lecturer.

But still I nak a few years of working experience before I want to join the Oil and Gas Industry.
Ada rasa nak jadi lecturer jugak, dan ada jugak rasa nak jadi macam kawan-kawan yang berpendapatan puluhan ribu bila join Offshore Industry..

Offshore?? Like seriously?   lemas........... **pitam!!


Hmm Offshore? I have to spend a lot of my time kat pelantar minyak and maybe without internet access and even without telephone line . Kerja offshore adalah kerja paling risky dalam dunia kata orang. So tak hairan lah mereka dibayar 30k to 40k sebulan. Selalu tengok keadaan isteri yang rindu suami pergi offshore sebulan, but I cant imagine my husband pulak tunggu I balik dari offshore sebulan. Haha :D  damn funny .



SOMETIMES I think that I'm still young kan, I ada kudrat lagi so why not I kumpul duit harta kekayaan sebelum tua. Penat I study before this so inilah masa I kena apply apa yang I dapat dari my course and apply to the industry. Dah tua nanti I enjoy duit I yang I labur banyak-banyak masa muda (: Nice Idea

BUT.. My dad had suggested me to work under SPA, sebab cuti senang, loan pun senang approved and what so bla..bla..bla.. u know government job kan. But if I were to work with government kan, I nak apply Pegawai Kimia Bumi. or Pegawai Galian. itu yang I tengok dalam web SPA. Tapi I x boleh jadi kaya dengan gaji 3k sebulan :,(.. But sekurang-kurangnya I ada masa utuk diri sendiri, keluarga dan paling penting dengan Tuhan..

Kalau jadi pensyarah maybe paling best sebab I suka 
study dan kaji. So apa yang I dapat I boleh share with
 my students but the problem is I nak jadi pensyarah subjek apa??? 
Hurmm..Semua belum decide lagi . Maybe I need to do Istikharah first. 

For now I nak enjoy masa dan detik terakhir sebagai seorang Pelajar UiTM :)

Sayang UiTM.... muahh!

4 comments:

  1. wah akk sye pun uitm shah alam! :D die amik course oil n gas engineering :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh yeke,taknak ikut jejak kakak jugak ke, hebat tu oil and gas engineering. surrender angkat tangan :D

      Delete
  2. sambung blaja jadi lecturer
    hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. still thinking on that :) kena istikharah dlu.. u pun nak jadi lecturer kan aizat

      Delete