Sunday, June 9, 2013

Seoul Garden Paradigm Mall , SS Murni's Discovery .. Sambutan Hari jadi saya..

I think tahun ni punya birthday was the best birthday I ever had. Compared to last year, my boyfriend and my friends made a surprise mini birthday party with flour, eggs and castor sugar! can u imagine?

But this year, it was only me and him :)It was kinda simple, and apa yang best for me was, kami main masak-masak and pondok kat Seoul Garden. Actually ini adalah kali pertama kami pergi berdua ke Seoul Garden sepanjang tempoh hubungan kami.
So this was why I was so-so-so excited.

Kepada yang belum pernah makan di sini boleh lah jadikan my entry this time sebagai guideline you all.

Sebelum tu nak cerita dulu apa jadi pada 12 a.m on 29th of May 2013.................................

Malam tu dia sangat sibuk, I thought dia takde masa nak spend with me that night, so maybe esok mesti ada.   Kebetulan a few days back I selalu menyanyi kat dia

''you, lame kita tak pegi makan kat SS Murni"
'' nanti lah kita pergi, B busy sekarang ni"
'' tapi I dah kemaruk sangat Nasi Goreng Chicken kat sane"
'' nanti B dah settle kerja, kita pergi ye sayang?"
'' alaaaaa... yela :( "

Dulu pantang pergi Subang mesti pekena Nasi Goreng Chicken Chop kat sane. Tapi lately dah lame tak pergi, ada lah dalam sebulan tak pergi. Tapi malam tu kemaruk dah bukan kepalang, tambah-tambah dok buat blogwalking, ramai lah yang post gambar menu kat sana. I pun apa lagi,

"You........ jom kite pegi SS Murni, I nak Nasi Goreng Chicken Chop"
''Okay sayang, bersiap cepat, lagi setengah jam B pegi amek"

WHOAAAA... magic!!

Tanpa berdalih-dalih dia terus suruh bersiap.

I pun ape lagi, bersiap cepat laa.. dah cukup setengah jam, I dah ready. Tapi dia tak sampai-sampai. Sejam lepas tu baru nak sampai. I pun tarik muka. Tapi sebenarnya I tak tau dia pergi cari bunga, merata-rata satu Shah Alam tapi kedai semua dah tutup. Kesian dia.

Then, after 1 hour sharp, dia pun sampailah depan rumah I sambil tersengih. Nak marah pun tak jadi tengok dia sengih macam tu. So kami pun gerak lah, sampai di SS Murni, tutup pulak. Nasib baik tadi ada terbaca dalam someone's blog, SS Murni punya latest branch ada satu kat Mentari Court, Sunway ! :)

So dapat lah jugak I menghilangkan kemaruk terhadap Nasi Goreng Chicken Chop SS Murni walaupun kat Mentari Court ni tak sesedap yang dekat Subang tu. Apa yang penting, harga sangat berpatutan tau.

Ni lah dia my favourite Nasi Goreng Chicken Chop and Pink Panther Drink


Nasi Goreng Chicken Chop
RM12



 Pink Panther 
RM6


Hmm.. yummy. Time nak upload gamba ni pun dah meleleh balik air liur. Kami lepak sampai pukul 12, then he wished Happy Birthday to me dengan gaya lelaki gentleman yang romantic. HAHA.. B, jangan marah okay?

Then, esoknya was the favourite part, main pondok-pondok kat Seoul Garden. Nak makan kat sana, kami dah kosongkan perut seharian, almaklumlah nak makan sampai puas kan. Pun sama, tunggu dia lama gila, sampai sweating, tapi nasib baik lah, dia datang bawak bunga. Sejuk hati tengok bunga, terus tak jadi marah :))))

Seriously tak jadi nak marah.. 

Closer Look :D
Masa on the way nak pergi Paradigm Mall, ternampak accident ngeri kat Subang.

Gambar di ambil dari jauh lah, punya lah ramai manusia sampai jam jalan. Besi binaan menghempap kereta Peugot. At last meninggal jugak mangsa. Kesian sangat.

Okay,lepas tu terus pegi Paradigm Mall. Tak payah cita panjang lah, jom tengok gambar-gambar captured by us masa tu.

Check it out.





Kat pintu masuk, dah ada tulis price. Kalau nak murah pergi time lunch, kalau student, bawak Student  Card sebab  banyak jugak beza student and non-student. Tapi time kami pergi ni, time dinner.

First masa step in dalam Seoul Garden, Bayar dulu dekat kaunter.  Time kami pergi ni dinner, so RM38.88 per person. I guna Student Card, so dapat lah harga RM29.88. Campur dengan refillable drink setiap satu, RM4, tax mungkin dalam rm5 setiap sorang so inilah bill with total amount paid.

Berbaloikan? tapi lagi berbaloi pergi time lunch and both of us guna student card mungkin total amount dalam RM70 je kot.



Then pilih lah meja, dan dapatkan cawan dari pelayan kat sana, ni rupa meja sebelum kami melantak. Meja lepas melantak tak payah cakap lah.




My bf pergi "shopping" barang mentah sebelum main masak-masak.











Nilah hasil tangkapan di pasar tadi :p












Dalam mangkuk tengah tu, kita tuang kuah. So, bolehlah rebus ketam-ketam,udang-udang yang takde flavour. Kuah boleh pilih, Dulu pergi guna sup ayam, tak sedap kottt. This time guna Super Spicy Tomyam, not bad lah. 















Haa..yang marinated beef and chciken boleh bakar kat sekeliling periuk tu. Bakarlah korang, jangan sampai hangit sudah. Sambil bakar dan memasak tu, sambil "shopping" barang mentah , jangan lah lupa alih-alihkan makanan korang, nanti rentung pulak.



Ni rupa Marinated Beef and Marinated Chicken yang dah hampir masak. Jagung pun ada you... yang putih-putih tu isi ikan.






Kusyuk menikmati Marinated beef, sedap gila sampai tak sedar orang amik gambar. 

Kat sini ada nasi, popia, frozen food, mi goreng semua. Tapi my advice is, datang sini tak payah makan nasik lah, asek nasik je kan, nanti kenyang. Better korang ratah lauk lagi baik, protein tuu... Better protein dari karbohidrat kan? Air pun jangan minum banyak-banyak nanti kembung perut. Tak payah nak diet-diet time datang sini, sapu je apa yang ada. Makan sampai puas lepak lah berjam-jam kat sana, baru berbaloi.

Lepas dah melantak semua protein yang ada, kami pergi terjah satu sudut yang I dari awal tadi dah usyar. Tempat bancuh ais krim and cendol! yummy-yummy.

Sebelah kanan I tu tempat buat cendol, sebelah kiri macam dalam refrigerator tu aiskrim. Topping boleh pilih kacang or bread crumbs. Campak je semua, sedap belaka.


Tekun betul I bancuh cendul. Kena pandai buat campuran, baru sedap !


Ni lah hasil cendol yang I buat.. Sedap weyhhhh.



Hmmm.. sedappp




tengok mata sampai stim..
"err.. sedap ni. mau?"






Yang ni pulak ais krim, lagi lah sedap. Sangat-sangat sedap. Hmmm.. meleleh!
Ada serbuk roti dengan kacang kat atas ais krim tu. Flavour aiskrim pun ada macam-macam. My favourites are chocolate and vanilla !





celik terus bijik mata


 Dah kenyang baliklah. Tengok muka sebelum dah selepas makan, ada beza kan?
Hew Hew Hew


p/s lepas log on to Seoul Garden's website baru dapat tau, Paradigm Mall's Seoul Garden belum dapat pengesahan halal. damn

visit here
Seoul Garden's Website for confirmation


















6 comments:

  1. salam fara..wah comelnya fara..ni kak intan..done follow..:))

    ReplyDelete
  2. appy belated bday hehe seoul gaden tuuuu *lelehayaqliuq ;o

    ReplyDelete
  3. B'day ke? Wah nak sama hebat ngan "Lagi Best" kat Tiram

    ReplyDelete