Thursday, August 1, 2013

INSEP SHRDC untuk bakal Engineer

Assalamualaikum semua,

Hai, macam agak dah lama saya tak update blog ni, bukan tak teringat tapi terlalu busy.
Sesuai dengan Blog Title kat atas, baca je tajuk mesti semua dah tahu saya busy dengan apa.

Well, saya join INSEP which is Industrial Skills Enhancement Program under SHRDC (Selangor Human Resource Development Centre) di Section 13 Shah Alam.

Kelas adalah setiap Isnin sehingga Khamis, 9 pagi hingga 5 petang dan ditaja oleh kerajaan pusat sepenuhnya jika anda adalah fresh graduate yang memohon pinjaman PTPK (nama je pinjaman tapi sebenarnya biasiswa). Training ni dari ikut waktu pejabat sebab nak melatih kita supaya terbiasa dengan waktu bekerja 5 hari seminggu. Training ni berjalan selama 5 bulan + 5bulan. 5 bulan training di kelas iaitu di bangunan SHRDC, lagi 5 bulan adalah OJT (on-job-training)

Well ada jugak trainer lain yang join SHRDC selain daripada freshie sebab SHRDC ni adalah development centre so, most companies hantar their employees pegi training here in SHRDC. Kalau you guys tengok sendiri fees per course, mahal kot ..memang sesuai lah dengan kualiti course dari SHRDC. Sebut je SHRDC most companies dari Selangor and KL memang banyak yang tahu tentang ke"bagus'an developmnet centre ni. SHRDC sememangnya melahirkan trainer yang berpengetahuan dalam bidang dan kursus yang ditawarkan.

Misalnya kursus yang saya ambil adalah di bawah Plastic Manufacturing, contoh-contoh kursus yang ditawarkan

ICT COMPETENCY
ORANGE FROG(softskills-psychology-Advantages of Happiness)
BluePrints
Auto CAD
Solidwork
5S
Studio Alias
Failure Mode Effect Analysis (FMEA)
Statistical Process Control (SPC)
Plastic Material Structure Properties and application
Principle of Plastic Extrusion
Methodology of plastic testing
7QC Tools
Mould Design
Mould Making
Plastic Flow Analysis
Reverse Engineering
etc..


Kursus-kursus ni diajar oleh pengajar-pengajar yang bukan calang-calang orangnya. Pengajar-pengajar memang dah bertahun menceburi bidang industri, En.Misnin misalnya dah berpuluh tahun bergelumang dengan AutoCad no wonder lah beliau sangat handal. Studio Alias pulak diajar dari pakar yang diimport dari Proton .Kalau korang bercadang nak ambil kelas luar AUTOCAD berbayar(RM1000++ selalunya), lupakanlah sebab bila anda join training di INSEP, anda akan diajar dan dilatih semua tentang drawing termasuk lah cara nak lipat drawing pun. Berbaloi bukan?

Dan yang paling penting, selepas training 5 bulan, anda akan join OJT, jika anda bertuah anda akan diserap masuk ketika masih dalam OJT. Seperti apa yang diberitahu En. Misnin, mereka akan menghantar kita OJT di company yang akan hire kita bekerja bukan saja-saja terima kita OJT di tempat mereka. Itulah syarat SHRDC. So far 99.9% students dari SHRDC mendapat tempat di postion Engineer.

Saya dah pergi pelbagai interview dari pelbagai company. Untuk jawatan admin, in syaa Allah tiada masalah. Tetapi bila saya pergi interview jawatan Engineer dorang banyak bertanya tentang industri yang kita tak belajar pun di universiti. Di SHRDC kita akan dapat pelbagai knowledge dan pengalaman dalam industri. Pengajar juga banyak memberi tunjuk ajar dan berkongsi pengalaman dengan pelbagai company seperti PERODUA dan PROTON contohnya, juga soalan-soalan yang kerap ditanya oleh pelbagai company.

Kat sini, pembelajaran mengutamakan kerja dalam kumpulan atau teamwork dan melatih kita kerap dengan presentation. Bagi student UiTM ini advantage untuk uolls sebab UiTM kan universiti presentation, so memang xkan ada masalah punya bab presentation ni. Pendek kata segala jenis corak pembelajaran kat sini ada sebab nya dan kebanyakan sebabnya mereka memenuhi permintaan dari company-company besar yang hire student dari SHRDC.

Gambar ni adalah gambar saya ketika presentation di SHRDC, nampak sophisticated kan?
Hewww :p


Well jika cita-cita anda adalah engineer, disinilah tempat anda:) 

Untuk yang sedang mencari pekerjaan tapi belum get employed boleh mendaftar di sini, kepada yang ingin menambah ilmu juga boleh datang ke sini. Macam saya, either nak engineer and lecturer, both pun boleh tapi of course lecturer no.1. Ilmu yang saya belajar ni nak bawak masa interview tenaga pengahar muda ke ape, baru nampak kita outstanding kan? Bila dah mahir pelbagai bidang nanti, saya boleh mendidik pelajar generasi hadapan:))

p/s : tarikh apply dah pun ditutup, memandangkan next intake adalah next intake. Tahniah kepada yang berjaya:)

kepada yang still berminat untuk apply intake seterusnya please email me your resume : intanfarradiana@gmail.com

13 comments:

  1. salam, just nak tanya je, mmg bnda nie just untk graduate engineering je? in case course lain nak masuk, boleyh tak?

    ReplyDelete
  2. salam, just nak tanya je, mmg bnda nie just untk graduate engineering je? in case course lain nak masuk, boleyh tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesuai untuk material science, polymer,chemical, mechanical..yang ada kaitan dengan plastik, kalau berminat emailkan resume kepada saya selewat-lewatnya minggu hadapan

      Delete
  3. Replies
    1. dah tutup tarikhnye.. but still you can email your cv, ur resume will be listed in the waiting list in case if anyone withdraw his application

      Delete
  4. nak tanya selalunya untuk interview INSEP ni dia akan tanya soalan berkaitan apa ye? sy dpt invitation interview dr SHRDC untuk INSEP Analog Layout Designer dengan Renesas Semiconductor Sdn Bhd and Spansion (Penang) Sdn Bhd. so perlu tak sy tahu serba sedikit mengenai company tersebut dan juga mengenai jawatan tersebut?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dorang just tanya kita study berkaitan apa, ada kena mengena tak dengan kos yang kita mintak, tu je:)

      Delete
  5. awk, sy berminat nak apply.. boleh lagi tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. email your cv to intanfarradiana@gmail.com

      Delete
  6. insep ni untuk degree je ke? kalau diploma in computer electronic engineering boleh apply x?

    ReplyDelete
  7. Sape yg nk tahu interview insep ni,, dia just nk tahu ape reason korng ade kt situ....and ape relevannye dgn degree yang awak amek....just show your minat je nk taw tntng industry,, and tell the interviewer , you want to gain skills and competencies in engineering indsutry...selebihnya interviewer tu yg bnyk cakap.. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesimple tu ke? Boleh tak email saya tntg interview tu dgn lebih lanjut?

      Delete